DUBROVNİK HIRVATİSTAN

 

şehir içindeki binaların birinde sergide beğendiğim fotoğrafı çektim
 

Kotor gezimizin ardından  Balkan kültüründen ziyade İtalyan-Akdeniz kültürüne yakınlığıyla bilinen Avrupa ve Balkanların kesiştiği noktada Adriyatik’in incisi Hırvatistan'a geçtik. Süper deniz manzaralı ve kısa süren yolculuğumuzun ardından Venedikli mimarlar tarafından inşa edilen, İtalyan mimari dokusuyla Orta Çağ’dan kalma sokak ve yapılarıyla muhteşem tarih-doğa sentezi ile hayranlık uyandıran yıllardır görmek istediğim Dubrovnik'e geldik.

Şehir 1991'de Yugoslavya'dan 'dan ayrılışı sırasında çıkan iç savaşta, Sırp saldırıları nedeniyle  önemli ölçüde zarar görmüş.. UNESCO'nun başlattığı restorasyon çalışmaları ile 2005 yılı itibarıyla, şehir eski görünümünü büyük ölçüde kazanmış. Plajı, botanik bahçeleri, şehri çevreleyen surlar ve Dubrovnik katedrali ıle ünlüymüş. Şehrin tarihi alanları 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiş.

Dubrovnik'te turizm 19.yüzyılda yapılan lüks otellerinin açılmasıyla başlamış.  Dubrovnik dünyanın en iyi 10 Orta Çağ duvarlı şehirler arasında imiş.. Dubrovnik 1971 yılında savaştan korunmak için askerden arındırılmış bölge ilan edilmiş (demilitarize) ve 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasıyla Sırp güçler tarafından kuşatılmış ve bombardımana tutularak büyük hasar almış.Şehrin girişindeki haritada bunların neresi olduğunu gösterdiler.

Eski şehrin girişinde  bize katılan yerel rehberle eski şehirde turlamaya başladık.  Şehrin kule ve surları, Aziz Vlah Kilisesi, Knez Köşkü, ünlü şair Gundulic'in Heykeli, tarihi çeşme ve 14. yüzyıldan kalma eczaneyi gördük. 


Pile meydanında Afrodit ve Pan heykeli




Bu haritada bombalanan yerler gösteriliyor


 
























Game of Thrones ile meşhur olan merdivenler





















Binanın içindeki sergide beğendiğim fotoğraflardan diğeri
























gece otelimizin yanında yürüyüş yapmak istedik

ayağım yüzünden yürüyemeyince arkadaşlarımın desteği ile otele döndük:((




Yorumlar

Popüler Yayınlar