NEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANİK BAHÇESİ (ARBORETUM) ATAŞEHİR / İSTANBUL
İstanbul'a gittiğimde Ataşehir de oturan arkadaşım ve ailesini de ziyaret ettim. Hava güzel olunca, seni yürüyüşe götürücem Sakura ağaçlarını göstericem dedi ve Şehrin ortasında vaha gibi bir yer olan, girişi ücretsiz bu Botanik bahçesine getirdi. Anadolu yakasına yolunuz düşerse, kesinlikle uğrayın. Akşam eve döndüğümüzde yaptığım araştırmalarda bahçeyi ve önemini öğrendim.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ataşehirin nerede ise tam ortasında bulunan bir botanik bahçesi. Ali Nihat Gökyiğit tarafından, eşi Nezahat Gökyiğit için, hatıra parkı olarak 1995'te kurulmuş, sonrasında botanik bahçesine dönüştürülmüş. İçinde çeşitli botanik alanlar, ada parkları ve diğer özellikler barındırmakta imiş.
Bahçenin kuruluş sürecinde, Ali Nihat Gökyiğit'in doğa sevgisi etkili olmuş. Proje hayata geçirilirken TEMA Vakfı ve Gökyiğit ailesi birlikte çalışmış.
Bahçe, otoyolların kesişim noktasında bir ada üzerinde kurulmuş ve zamanla genişletilip bugünkü halini almış. 2003 yılında halka açılan bahçe, otuz iki hektarlık bir alanı kaplamakta ve zengin bitki çeşitliliğine sahipmiş. Bahçede, Türkiye'nin farklı bölgelerine özgü bitki türlerinin yanı sıra, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen egzotik bitkiler de bulunmaktaymış.
Botanik Bahçesi, bitki çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirlik konularında çeşitli projeler yürütmekte imiş.
Bahçede farklı tematik alanlar var. Bu tematik bahçeler Kaya Bahçesi, Gül Bahçesi, Arboretum ve Akdeniz Bahçesi gibi adlandırılmış, ve her bölüm, farklı bitki türlerini ve eko sistemleri temsil etmekte imiş.
Ayrıca, bilimsel araştırmalara da ev sahipliği yapmakta, bu araştırmalar, bitki biyolojisi, ekoloji ve çevre bilimleri gibi alanlarda katkılar sağlamakta imiş. Bu araştırmalar, üniversiteler ve araştırma kurumları ile işbirliği içinde yürütülüyormuş.
Bahçenin yönetimi, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yapılıp, doğal kaynakların korunması ve etkin kullanımı ön planda tutuluyormuş, Su kaynaklarının etkili kullanımı, enerji tasarrufu sağlayan yeni teknolojiler, atık yönetimi gibi çevre dostu uygulamalar bu botanik bahçesinde uygulanmaktaymış. Oradan ayrıldıktan sonra, otobüs ile Harem e gittim. Tarihi yarımada ve Kız Kulesi manzarasına bakarak Üsküdar'a kadar yürüdüm, o video ve fotoğraflarda burada;
Yorumlar
Yorum Gönder