MİLET MÜZESİ VE MİLETOS ÖREN YERİ

 

Bu sene kasım ayında, Bodrum'dan Ankara'ya dönerken, Didim de yaşayan ablama uğradım ve onunla birlikte, yıllar önce bir kaç kez gittiğim Milet antik şehrine gittik. İlk olarak daha önce görmediğim, Milet Müzesini, arkasından da çok geniş bir alana yayılan Miletos Şehrini gezdik.

Milet Müze Müdürlüğü,  Didim İlçesi, Balat Köyü yakınlarında bulunan Milet Antik Kenti içinde yer almakta. Tehlike arz eden eski binanın kapatılmasından sonra,  yeni Müze Binası yapılmış ve 1200 metrekarelik kullanım alanı olan yeni müze binası, 2011 yılında  ziyarete açılmış.

Milet Müzesi  bahçe teşhiri ve kapalı alan olmak üzere iki ana bölümden oluşmakta.  Bahçe teşhirinde Milet şehir sembolü olan aslan heykelleri, yazıtlar, mezar stelleri, lahitler, mimari elemanlar ve sütun başlıkları sergilenmekte.

Kapalı teşhir alanı Müze idari bina içerisinde yer almakta . Yaklaşık 600 m2’lik alanda Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Didim Apollon Tapınağı buluntuları sergilenmekte imiş. Milet Antik Kentine ait; Canlandırma Minos Dönemi (M.Ö. 20-15 yy) Mutfağı, Minos Dönemi buluntuları, Zeytintepe Arkaik Afrodite Kutsal Alanı buluntuları, Gacartepe Mezar buluntuları var. Milet Antik Kentinden Didim Apollon Tapınağına giden Kutsal yol buluntuları ve Apollon Tapınağı adak eşyaları sergi salonunda yer almakta.

Milet Müzesi teknik, görsel ve bilimsel olarak örnek bir müze imiş.

Miletos  Anadolu'nun batısında, Ege bölgesinde Büyük Menderes Nehrinin hemen ağzına yakın deniz kıyısında bir antik liman şehridir. Şimdi Aydın'ın Didim ilçesinde Akkoy'un 5 km kuzeyinde ve Balat köyü yakınında bir harabe halinde olup, limanı Büyük Menderes tarafından doldurulduğu için yaklaşık 10 km denizden içeride bir mevkidedir.

Miletos'un taş devrinden beri yerleşim olduğu bilinmektedir. Fakat Miletos ve etrafında bulunan adalarda taş devrinde yaşayanlar hakkında arkeolojik delil bulunmamaktadır ve bu Ege Denizi'nin sularının yükselmesine ve Büyük Menderes'in ağzının birkaç kere değişmesine atfedilmektedir. Arkeolojik araştırmalarla elde edilen bilgilere göre ise Miletos ilk olarak MÖ 3500-3000 yıllarında Cilalı Taş Devri'ni yaşayanların bir yerleşimi olmuş. 

Bu bilgileri döndüğümde internetten aldım. Eğer ilgilenirseniz fotoğraflara bilgisayarda baktığınızda da bilgileri okuyabilirsiniz. İlk olarak müze fotoğrafları ile başlıyoruz;

 











                                        










































































Yorumlar

Popüler Yayınlar